Klidná vilová čtvrť, hezky zrekonstruovaný dům, dostatečně velká zahrada ( 37 x 20 metrů), výborná orientace terasy na jihozápad ... a přesto nebylo novým majitelům příjemné na terase sedávat. Proč? Protože zahradě chyběly stromy a soukromí. V novém řešení jsem cílenými výsadbami vytvářela soukromí nejen pro zmíněnou terasu, ale i pro zadní část zahrady. V té si totiž majitelé přáli umístit letní kuchyň, ale také skleník, záhony na zeleninu, věšák na prádlo a ohniště. Zachována musela být i přístupová cesta k dílně, což není ideální řešení, protože cesta je poměrně dlouhá. Zvolila jsem pro ni alespoň travnatý povrch se zpevněným podložím, aby splývala s okolním trávníkem.

S majiteli jsem začala spolupracovat, když již měli nově vysazené okrasné rostliny u předního plotu. V návrhu jsem tedy z těchto výsadeb vycházela, pouze jsem je doplnila a nově jsem navrhla výsadbu stromů. Původně v zadní části zahrady rostl velký ořech. Kdybych byla přizvána ke spolupráci před jeho pokácením, přimlouvala bych se za jeho ponechání. Je vždy lepším řešením vycházet z toho, co již zahrada poskytuje než dlouho čekat na stín nových stromů. Také jsem navrhla nové trvalkové záhony a umístila jsem je do blízkosti posezení na terase a v letní kuchyni.

Majitelé si budou zahradu realizovat sami, já budu dělat autorský dohled.